Puheohjelma

Vuoden 2014 tavoin tullaan Cosvisionissa kuulemaan puheohjelmia laidasta laitaan! Täältä tulet löytämään puheohjelmat listattuina – pidä silmäsi auki, sillä ohjelmia julkaistaan hiljalleen.

Kysymyksiä puheohjelmasta? Kysy: sofia@cosvision.fi

 

Kun cosplaysta gradun tein: tutkimusmatka cosplaytutkimukseen
Iris Rönkkö
Suomi on pullollaan cosplayaavia opiskelijoita, joita kuumottelee ajatus opinnäytteen tekemisestä. Mitäs jos sen tekisi cosplaysta? Iris Rönkkö sukeltaa syviin vesiin oman cosplayta koskevan tutkimuksensa kanssa, ja esittelee kuulijoille miten cosplayta on tutkittu, ja erityisesti: miksi sen tutkiminen voi olla uhka ja/tai mahdollisuus. Cousteau-pipot päähän ja tutkimusmatkalle!


Miksi kukaan ei enää järjestä lavajuoksukisaa? Kootut kysymykset ja niiden vastaukset!
Miro Jukka & Iris Rönkkö & Maria Huovinen & Essi Hautala
Cosvisionin sunnuntai kokoaa yhteen eri tapahtumien cosplayvastaavat vastaamaan niihin kysymyksiin, joita cosplaykisajulkistusten ohessa aina pohditaan. Paneeliin on varattu aikaa yleisön kysymyksille sekä koottu etukäteen usein kysyttyjä kysymyksiä.


Miten saada peruukki näyttämään siltä kuin pitääkin?
Marjet Nyman

Saksen jälkiä, verkko näkyy, peruukki kiiltää, liian pitkä, näyttää potalta… Mikä neuvoksi? Tällä luennolla pureudutaan monenlaisiin peruukkiongelmiin ja siihen, kuinka selättää ne. Pääasiassa keskitytään leikkaukseen ja muotoiluun, mutta muitakin peruukkeihin liittyviä vinkkejä käydään läpi parturi-kampaajan johdolla.


Cosplay-meikin ja erikoistehosteiden alkeet
SFX C0MA

Vinkkejä harrastajalta harrastajille! Luennolla käsitellään cosplay-meikkejä ja sitä,  millainen meikki sopii millekin hahmolle. Kurkataan myös erikoistehosteisiin, kuten ryppyjen tekoon ja lateksityöskentelyyn. Luento on aloittelijaystävällinen!


Cosplay ja liikuntarajoitteet – Miten sujuu cosplay kun keho sanoo ei?
Heta “Convallaria” Kontinen & Milla “AngelOfMusic” Korvenranta

Oletko koskaan miettinyt millaista on liikuntarajoitteisen cossaajan elämä? Wonder no more! Tule kuuntelemaan kahden liikuntarajoitteisen cosplayharrastajan syvimpiä aatteita aiheesta – kuinka mahduttaa kermakakkumekko pyörätuoliin ja muuta syvällistä. Ota mukaan kaikki aiheeseen liittyvät kysymyksesi ja saatat lähteä valaistuneena takaisin. (Tyhmiä kysymyksiä ei ole ja nekin otetaan vastaan!)


Cossaamalla kiusaamista vastaan
Panthers Tear Forge

Miten voit cossaamalla lähteä koulukiusaamista vastustavaan toimintaan, kuinka päästä porukkaan mukaan, mitä tehdä, kuinka vaikuttaa? Kuinka selviytyä kiusaamiselta? Näihin kysymyksiin vastaa Panthers Tear Forgen ‘pantterit’ omien kokemuksien pohjilta ja keskustelemalla ohjelman osallistujien kanssa.


Kankaanpainanta- ja värjäys aloittelijalle
Karo “nukkelapsi” Pietilä

Mitä tehdä kun cossiin pitäisi iskeä maalia pintaan, muttet tiedä mistä aloittaa? Ei hätää, käymme perin pohjin läpi mikä maali soveltuu millekin kankaille ja mitä tekniikoita mihinkin kuvioon kannattaa soveltaa. Puhun myös kokonaisten kangaskappaleiden värjäämisestä ja siihen liittyvistä tekniikoista ja mahdollisista pulmista. Varaa mukaan kynä ja paperia, sillä asiaa on paljon ja aikaa vähän!


Elokuvaamisen perusteet CMV-käyttöön
Karo “nukkelapsi” Pietilä

Valot, kamera, KÄY! Käymme läpi kaikki mielessä pidettävät asiat, jotta juuri Sinun CMV:stäsi tulisi teknisesti niin hyvä kuin mahdollista! Yksinkertaistettujen esimerkkien avulla näytän mitä erilaiset kuvakoot, kamerasuunnat ja esimerkiksi silmävalo merkitsevät videokuvatessa. Neuvon myös mitä taustatöitä on hyvä tehdä ennen kuvaamista sekä mitä editointia varten on hyvä ottaa huomioon. Tämä on tuhti paketti teoriaa!


Tehostemaskeeraus ja Backwood Madness
Ari Savonen

Erikoistehosteluento, joka keskittyy mm. itsenäisiin elokuvatuotantoihin. Katsaus siihen, miten tehdään old school practical -tehosteita ja efektimaskeerausta laidasta laitaan. Kauhusta fantasiaan jne.

Ari Savonen kertoo omista elokuva-/videokokemuksistaan. Millaisia materiaaleja ja millaista tehosteaskartelua on tarvittu mm. seuraavien tuotantojen parissa:

Iron Sky 2.
Bunny the Killer Thing.
Rendel.
Champions of Space.
Juju – Tuskaa.
Lordi – Scare Force One.
Goremageddon 2.
Korpiklaani – Ämmänhauta.
Backwood Madness.

Luennon aikana nähdään uutta materiaalia Ari Savosen tulevasta debyyttiohjauksesta Backwood Madness. Kyseessä on peikoista ja hiisistä kertova kokopitkä kauhufantasiaelokuva, joka saa ensi-iltansa vuoden 2016 lopussa.

Elokuvatehosteiden lisäksi katsomme  tehostemaskeerausta eri näkökulmista. Miten saadaan edullisesti näyttäviä tehostemaskeerauksia myös erilaisiin tapahtumiin/harrastuksiin? Esim: teatteri, larp & cosplay jne.

Tervetuloa kaikki tehosteista kiinnostuneet!


Cosplay mediassa: miksi kaikki aina menee pieleen?
Elina Rimpiläinen

Cosplay saa jatkuvasti lisää palstatilaa lehdissä ja näkyvyyttä sähköisissä medioissa. Valloitustahtoisiin värikkäisiin nuoriin henkilöitynyt harrastus on mitä mainiointa sivun täytettä ja herkullista klikkiotsikkoainesta. Luennolla pohditaan sitä, miksi cosplayn mediakuva on niin niin vääristynyt (vai onko?) ja voiko – tai pitääkö – asialle tehdä jotain.


Cosplaysta motivaatiota uuteen uraan!
Thomas ”Hitsuwa” Granlund & Jani ”Cidi” Laukkanen

Cosplay on harrastus, jossa voi ilmentää osaamistaan käsityön tuotoksina pukujen, proppien ja maskeerauksien muodossa ja joillekin cosplayjulkisuus on jopa elannon takaava työ. Voiko cosplayn kautta saada intoa aloittaa uutta harrastusta tai jopa elämäntyötä, jossa cosplayharrastus on ollut auttavana tekijänä uudessa suunnassa?

Luennoitsijat kertovat henkilökohtaisia kokemuksiaan omasta cosplayharrastuksestaan (huumoria unohtamatta!) ja siitä, miten se on vaikuttanut heidän uusiin suuntiinsa kohti vaatetusta, lavastustyötä ja näyttelemistä.


Paperilta lavalle – musikaalipuvustuksen ilot ja haasteet
Linda Seppälä & Milla Huhmarkangas & Leevi Rantanen

Valitsen sinut! -musikaali sisältää yli 40 eri Pokémon-gijinkaa ja yhteensä yli 100 pukua. Pukuihin ja lavasteisiin uppoaa suurin osa musikaalin budjetista ja niitä työstää 15 hengen joukko. Miten Pokémon-asuja suunnitellaan, millaisia asioita musikaalipuvustuksessa täytyy ottaa huomioon ja miten tällainen urakka ylipäätään organisoidaan? Musikaalin puvustajat kertovat!


Fursuitin anatomia – puvun rakentamisen perusteita
Karvakäsi

Luvassa on pohjatietoa kiinnostuneille fursuitin rakentamisesta cosplaykäyttöön ja vaikka mihin! Käydään yhdessä läpi erilaisia materiaaleja ja niiden hyöty- sekä haittapuolia, tekniikoita ompeluun ja rakentamiseen. Mukana myös tietoutta japanilaisista “kemono”-puvuista, niissä käytetyistä materiaaleista ja käyttömukavuudesta verrattuna länsimaalaisiin versioihin.


Polttavat piilarikysymykset
Jyri Vestervik, optometristi

Mistä piilareita saa? Voiko usempaa piilariparia käyttää päällekkäin? Mikä on sclera-linssi? Tule kuulemaan vastauksia tavallisimpiin piilolinssikysymyksiin, jotka mietityttävät uudelleen ja uudelleen. Pääset myös esittämään omia kysymyksiäsi ohjelman aikana. Nyt sinulla on mahdollisuus selvittää piilareiden kaikki salat!


Päähineiden salat: Vinkkejä ja neuvoja päähineiden valmistukseen
Cloudberry Lady

Pahvia vai kanaverkkoa, mistä muusta voin valmistaa hahmoni päähineen? Ammattilaisen vinkkejä päähineiden valmistukseen cosplaynäkökulmasta. Luennolla tutustutaan erilaisiin päähinemateriaaleihin ja valmistustekniikoihin, joita on helppo toteuttaa kotioloissa ja jotka eivät vaadi erityisiä modistin työvälineitä.

Luennoitsijana hämeenlinnalainen modisti ja vaatesuunnittelija Cloudberry Lady.